On yksi asia, mikä tekee synnytyksestäsi taatusti helpomman. Eikä se ole epiduraalipuudutus. Sitä voisi kyllä kutsua luonnon epiduraalipuudutukseksi…

Sen avulla nimittäin synnytys helpottuu, kipu vähenee, keho antaa paremmin periksi ja voit jopa torkkua supistusten välillä. Parasta tässä on, että se on ihan jokaisen saatavilla, eikä tämä ole riippuvainen synnytystavasta, eikä -paikasta.

 

Avain helpompaan synnytykseen on rentoutuminen, Miksi niin? Siksi, että synnytystä edistävät hormonit (mm. supistuksia aikaansaava oksitosiini-hormoni) toimivat parhaiten sinun tuntiessa olonsi luottavaiseksi, turvalliseksi ja rakastetuksi.

 

Tiesitkö, että kohtulihaksesi koostuu useammista kerroksista, joista jokaisella on oma tehtävänsä synnytyksessä? Kohtusi pystysuuntaiset lihassäikeet jännittyvät työntäen vauvaa alemmas synnytyskanavassa. Kohtusi alaosassa kohdunsuuta sulkevien poikittaisten lihassäikeiden tehtävä taas on antaa periksi, väistyen vauvan pään tieltä. Synnytyksen suotuisan kulun kannalta kohtusi on siis oltava sopivassa suhteessa aktiviinen ja rento. Kohdun ja synnytyshormonien toimintaa ohjaa autonominen hermosto, jonka toimintaan jännittyneellä ja rentoutuneella mielialalla on vastakkaiset vaikutukset.

 

Jännittynyt mieli on kuin hermostoa pitkin välittyvä hälytys kehollesi: ”Hyvä äiti, vauvaa ei ole turvallista synnyttää tähän tilanteeseen”. 

 

Hermosto toimii primitiivisesti, pyrkien suojelemaan syntymätöntä elämää. Eihän avutonta vastasyntynyttä  kannata synnyttää tilanteeseen tai ympäristöön, jossa on turvattomuutta! Kun taas olet rento synnytyksessä, hermosto antaa keholle ”luvan synnyttää” ja synnytystä edistävät hormonit virtaavat kehossasi vapaasti.

Thus the midwife´s most basic task is to do everything she can to promote a mother´s relaxation and peace of mind.

– Elizabeth Davis

 

Myös lantionpohjalihasten riittävä rentous ja myötäävyys helpottaa synnytystä.  Kun pystyt rentoutumaan synnytyksessä, kehosi myötää synnytyksen fysiologisia prosesseja, eikä sinun tarvitse pistää hanttiin voimakkaillekaan tuntemuksille.

 

Luonnonmukaisen synnytyksen kätilö-guru Ina May Gaskinin mukaan synnyttäjälle tulisi turvata synnytyksessä yhtä intiimit olosuhteet, kuin missä on helppoa virtsata tai ulostaa. Kenen seurassa ja kenen katseiden alla sinä voisit virtsata tuntematta oloasi kiusalliseksi tai epämukavaksi?

 

Rentoutuminen synnyttäessä on haastavaa, mutta mahdollista

 

Kliinisessä synnytysympäristössä voi olla vaikea tuntea oloaan kodikkaaksi. Sekin, että synnytykseen osallistuu usein ennalta tuntemattomia ihmisiä, asettaa omat haasteensa rentoutumiselle. Onneksi rentoutuminen on opittavissa ja harjoiteltavissa oleva taito siinä, missä muutkin!  

 

Mielikuvaharjoitukset ja tietoiset hengitystekniikat ovat omiaan auttamaan rentoutumistasi ja helpottamaan oloasi synnytyksessä. Rentoutuminen ja syvä hengitys tasapainottavat autonomisen hermostosi toimintaa, joka on avainasemassa synnytystä ohjaavassa hormonisäätelyssä. Synnytykseen sopivia rentoutus- ja hengitystekniikoita pääset harjoittelemaan esimerkiksi äitiysjoogassa, synnytysrentoutus-äänitteiden avulla ja yksityisillä synnytysvalmennuskursseilla.

Voit myös miettiä, millaiset asiat yleensä auttavat sinua rentoutumaan ja mikä tuo sinulle hyvää oloa. Olisiko jokin näistä asioista sovellettavissa synnytyksessä käytettäväksi?

 

Epiduraalipuudutus selustan turvaajana

 

Silloin, jos et itse kykene rentouttamaan itseäsi riittävästi synnytyksessä, voi puudutteista, esimerkiksi epiduraali- tai spinaalipuudutteesta olla suuri apu. Olet saattanut kuulla skenaariosta, jossa kohdunsuun avautuminen on tapahtunut nopeasti synnyttäjän saatua selkäpuudutteen (ja ehkäpä vielä torkahdettua sen jälkeen)? Tällöin puudute on saanut aikaan toivotun vaikutuksen ja rentouttanut synnyttäjää niin, että vauva on päässyt laskeutumaan alemmas synnytyskanavassa ja kohdunsuu on päässyt avautumaan.

 

Synnytysten hoidossa turvaudutaan yhä useammin selkäpuudutteiden (keskimäärin 71% ensisynnyttäjistä) sekä synteettisen oksitosiinin (keskimäärin 57% ensisynnyttäjistä)* käyttöön. Synnytyksessä käytettävillä puudutteilla on kuitenkin omat suorat tai epäsuorat haittavaikutuksensa. Siksi en suosittele turvautumaan niihin ensimmäisenä vaihtoehtona. Tämä aihe onkin sitten oma lukunsa erikseen.

 

Vahva, luottavainen ja rento synnyttäjä

 

There´s a secret in our culture, and it´s not birth is painful. It´s that women are strong.

– Laura Stavoe Harm.

 

Olet varmasti kuullut kertomuksia synnytyskivusta. Entä oletko kuullut siitä, miten upeasti naisen keho toimii synnytyksessä silloin, kun keho toimii luonnollisesti? Entäpä siitä, mitä voit omalta osaltasi tehdä edistääksesi synnytyshormonien toimintaa, synnytyksen luonnollista kulkua ja helpottaaksesi omaa oloasi synnytyksessä?

 

Näihin seikkoihin keskittyy moni yksityinen synnytysvalmennus. Hyvä synnytysvalmennus antaa sinulle tietoa ja opettaa työkaluja, joiden avulla voit lähteä synnyttämään turvallisin mielin, luottaen itseesi synnyttäjänä.

 

Luottamus, turvallisuuden tunne ja kyky rentoutua vaikuttavat sekä synnytyksen kulkuun, että omaan kokemukseesi synnyttämisestä.

 

Onko sinulla tarpeeksi tietoa, jotta voit uskoa, että sinulla on kehossasi kaikki, mitä normaaliin synnytykseen tarvitset? Vai olisiko olosi luottavaisempi, jos perehtyisit synnytykseen vielä hieman lisää?

 

Voit rentoutua, minä autan.

Varaa LEMPI synnytysvalmennus® verkossa tai livenä

 

Lue myös: Synnyttäjät eivät tiedä tarpeeksi rentoutumisen tärkeydestä – auttaa hallitsemaan kipua ja synnytyksen kulkua (Yle 20.10.2017)

Lähdekirjallisuus ja hyvää luettavaa aiheesta:

Elizabeth Davis: Heart & Hands. A Midwife´s Guide to Pregnancy and Birth.

Grantly Dick-Read: Childbirth Without Fear.

Ina May Gaskin: Ina May´s Guide to a Childbirth.

Marie Mongan: HypnoBirthing® The Mongan Method. A Natural Approach to a Safe, Easier, More Comfortable Birthing.

* Oksitosiini 57,2%, epiduraali- ja/tai spinaalipuudutus 70.9% kaikista v. 2016 alakautta synnyttäneistä ensisynnyttäjistä Suomessa. Lähde: THL Avoimen datan tilastotietokanta Haku tehty 22.1.2018.

Lisää asiakaskokemuksia: Ehdinkö sairaalaan -uudelleensynnyttäjän kertomus

Uudelleensynnyttäjä kertoo, mikä auttoi

Voimaannuttava vesisynnytys